بسته آموزشی تمرینی برای افراد باکم‌توانی ذهنی تدوین شد

۳۰ فروردین ۱۴۰۲ | ۰۹:۱۷ کد : ۱۶۶۶ معاونت پژوهشی اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۴۷۴۴
با حمایت صندوق حمایت از پژوهشگران ریاست جمهوری، طرح پژوهشی با عنوان تدوین بسته آموزشی - تمرینی برای افراد باکم‌توانی ذهنی و سپس بررسی تأثیر آن در بهبود ترکیب بدنی و رشد حرکتی و اجتماعی این افراد اجرا شد.
بسته آموزشی تمرینی برای افراد باکم‌توانی ذهنی تدوین شد

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی، این طرح پژوهشی توسط دکتر علی کاشی «عضو هیأت علمی پژوهشگاه» و با حمایت معنوی و هماهنگی سازمان آموزش‌ و پرورش استثنائی کشور در مدرسه پیروزی تهران انجام شد.

بر اساس این گزارش، محققین در این پژوهش پس از مطالعه منابع موجود در این حوزه، اقدام به تدوین بسته آموزشی تمرینی ویژه این افراد نموده و این بسته را بر روی دانش‌آموزان 7 الی 18 ساله با کم‌توانی ذهنی اجرا و نقاط قوت و ضعف تمرینات را مشخص و اقدام به تکمیل بسته آموزشی تمرینی برای ارائه به جامعه نموده‌اند. اعضای گروه نمونه این پژوهش 36 دانش‌آموز با کم‌توانی ذهنی مشغول به تحصیل در مدرسه استثنائی شهر تهران بودند که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بوده و به‌ صورت تصادفی به دو گروه تجربی (18نفر) و کنترل (18نفر) تقسیم شدند. قبل و بعد از ارائه برنامه تمرینی قد و وزن، مهارت‌های روانی حرکتی (با آزمون برونینکس اوزرتسکی) و رشد اجتماعی (با آزمون رشد اجتماعی وایلند) سنجیده شد.

محققین در بخش اول اجرای این پروژه، پس از مطالعه و مرور تحقیقات انجام‌ شده، اصول و مبانی تمرین در افراد با کم‌توانی ذهنی را تدوین نموده، بهترین شیوه تمرین ورزشی را ارائه کرده و جزئیات طراحی برنامه تمرین ورزشی برای این افراد را توضیح داده‌اند. در مرحله دوم اثربخشی این بسته بر روی نمرات وزن، شاخص توده بدنی، نمره کلی رشد مهارت‌های حرکتی، رشد حرکتی درشت، رشد حرکتی ظریف و نمره کلی بلوغ اجتماعی مشخص گردید. البته در این تحلیل‌ها مشخص‌ شده برنامه ارائه‌ شده، نتوانسته بود تغییرات معناداری در برخی متغیرها، همچون: کنترل بینایی حرکتی، خودیاری عمومی، مسائل مربوط به اشتغال و اجتماعی شدن داشته باشد که بر همین اساس محتوای برنامه تمرینی اصلاح شد.

برطبق نتایج مطالعه صورت گرفته مشخص شد اجرای مداخله تمرین ورزشی در سنین کودکی و نوجوانی، براساس اصول و مبانی و دستورالعمل‌های تمرینی ارائه‌ شده در این تحقیق، توانست در کنترل وزن، رشد حرکتی و رشد اجتماعی این افراد مؤثر باشد و محققین پیشنهاد دادند تا با انتشار این خطوط راهنما برای فعالیت بدنی افراد با کم‌توانی ذهنی در جامعه، در رشد چندجانبه و تندرستی این عزیزان مؤثر باشیم.

بر همین اساس، پژوهشگاه تربیت‌ بدنی و علوم ورزشی برای توزیع این دانش تولید شده در سطح کشور در سال 1401، اقدام به انتشار کتاب «خطوط راهنمای فعالیت بدنی و تمرین در افراد با کم‌توانی ذهنی، سندرم داون و اختلال طیف اتیسم» نموده است که علاقه‌مندان می‌توانند برای خرید این کتاب به وب سایت پژوهشگاه به نشانی: www.ssrc.ac.ir (بخش خرید کتاب) مراجعه نمایند. علاوه بر این از طریق لینک زیر مقاله مستخرج از این طرح در دسترس علاقه‌مندان قرار دارد:

https://journals.sbmu.ac.ir/ijcn/article/view/36644


جهت دریافت فایل اینفوگرافیک خلاصه‌ای از اصول و مبانی و بهترین نوع تمرینات مختص افراد با کم‌توانی ذهنی اینجا کلیک کنید.

کلیدواژه‌ها: بسته آموزشی تمرینی افراد باکم توانی ذهنی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی صندوق حمایت از پژوهشگران ریاست جمهوری طرح پژوهشی دکتر علی کاشی


نظر شما :