کد خبر : 32733 تاریخ انتشار : 1395/10/10-9:10:26
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم از رونمایی "سامانه نما" برای تعیین وضعیت و جایگاه مؤسسات علمی و پژوهشی کشور خبر داد
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم از رونمایی "سامانه نما" در یک‌صد و چهل و نهمین جلسه شورای عتف خبر داد و گفت: این سامانه ناظر به نیازهای حوزه‌های علم و فناوری است و از طریق آن ، وضعیت و جایگاه مؤسسات علمی و پژوهشی و دانشگاه‌های کشور بر اساس شاخص‌های بومی و بین‌المللی مورد ارزیابی قرار می‌گیرند.
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم ورزشی ، به نقل از روابط عمومی وزارت علوم ،دکتر وحید احمدی در حاشیه یک‌صد و چهل و نهمین جلسه کمیسیون دایمی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در این جلسه مواردی از قبیل رونمایی از سامانه نما، تصویب سیاست‌ها و اولویت‌های علم و فناوری و دستورالعمل نظارت بر طرح‌های کلان ملی در دستور کار این کمیسیون قرار داشت.
وی با اشاره به مطالب ارائه‌شده درزمینهٔ سیاست‌ها و اولویت‌های علم و فناوری گفت: یکی از وظایف شورای عتف تعیین اولویت‌ها و راهبردهای علم و فناوری کشور است و از سوی دیگر اعتبارات دستگاه‌ها در بخش پژوهش باید بر اساس اولویت‌هایی باشد که به تصویب شورای عتف رسیده است.
دکتراحمدی با تأکید بر اینکه اولویت‌های علم و فناوری کشور برای سال‌های گذشته تعیین‌شده بود، ادامه داد: در خصوص تعیین تکلیف این اولویت‌ها برای سال‌های آتی نیز مذاکرات زیادی در کمیسیون‌های شورای عتف، شورای هماهنگی و کمیسیون دایمی شده بود و خوشبختانه اعضای شورای عتف نیز در این خصوص نظرات خود را ارائه کردند.
وی با تأکید بر اینکه در این مذاکرات مقرر شد تا اولویت‌ها در دو بخش اولویت‌های ملی و اولویت‌های بخشی تقسیم‌بندی شوند، یادآور شد: اولویت‌های ملی هرساله در قالب نیازهای کشور اعلام خواهد شد که چه تعداد پروژه‌های ملی تعریف شود و در این زمینه با توافق اعضای کمیسیون دایمی، این اولویت‌ها در قالب برنامه ششم توسعه تعیین شود.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، در ادامه افزود: بر این اساس اولویت‌هایی که در برنامه ششم توسعه تصویب می‌شود معیار اولویت‌های ملی و مورد تایید شورا و کمیسیون دایمی عتف خواهد بود.
وی همچنین تعیین اولویت‌های بخشی را بر اساس نیازهای اعلام‌شده از سوی کمیته‌های یازده‌گانه کمیسیون دایمی شورای عتف دانست و خاطرنشان کرد: بر این اساس در این جلسه مقرر شد تا این کمیته‌ها نیازهای هر حوزه علم و فناوری را رده‌بندی کنند تا این اولویت‌ها در جلسه آتی کمیسیون، نهایی شود.
دبیر کل شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری دستورالعمل نظارت بر طرح‌های کلان ملی را از دیگر موضوعات مطرح‌شده در این جلسه نام برد و اظهار کرد: پس از تصویب طرح‌های کلان ملی، تنظیم آیین‌نامه مدیریتی آن نیز باید تنظیم می‌شد.
وی محتوای این آیین‌نامه را تعیین تکلیف نظارت بر طرح‌های کلان ملی عنوان کرد و ادامه داد: در این جلسه در خصوص معیارهای نظارت مدیریتی این طرحها بحث و تبادل‌نظر و درنهایت فرمولی در این زمینه عرضه شد تا بر اساس این فرمول مشخص شود که هر طرحی با چه معیاری و ناظران با چه اختیاراتی باید بر طرح‌ها نظارت داشته باشند.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود ، یکی از مصوبات کمیسیون دایمی شورای عتف را شاخص‌های علم و فناوری دانست و افزود: متعاقب آن آیین‌نامه مرجع معرفی وضعیت علمی نیز تعیین شد و این سامانه می‌تواند در این زمینه نقش مهمی را ایفا کند.
دکتراحمدی با تأکید بر اینکه در حال حاضر پایگاه‌های بین‌المللی مانند تایمز، QS، لایدن و شانگهای بر اساس شاخص‌های تعیین‌شده‌ای اقدام به رده‌بندی دانشگاه‌ها و مؤسسات علمی می‌کنند، یادآور شد: مانیز بر اساس توافق و تائید کمیسیون دایمی، تعدادی از شاخص‌های بومی را استخراج و در این سامانه قراردادیم تا بر اساس این معیارها اقدام به ارزیابی علم و فناوری کشور کنیم.